Het Simonton programma

Hoe kunnen mensen bij ernstige ziekte hun levenskansen verhogen?

Tijdens hun werk in het ziekenhuis, in het begin van de 70-er jaren, vroegen Carl Simonton en zijn toenmalige echtgenote, de psychologe Stephanie Matthews Simonton, zich af hoe het komt dat sommige mensen een ernstige ziekte weer te boven kunnen komen en anderen niet.


Ze deden daar onderzoek naar en ontdekten dat patiënten die actief meewerkten aan hun eigen genezingsproces, die zich doelen konden stellen, die iets hadden om voor te leven, die konden aangeven wat hun vreugde en vervulling bracht, een betere kwaliteit van leven bereikten en een hogere overlevingskans hadden.


Gezamelijk ontwikkelen Stephanie en Carl Simonton een therapeutische methode voor kankerpatiënten en naasten waarin zij elementen uit verschillende psychologische benaderingen integreerden. 

Zelfs met kanker, bezit je de kracht om actief jouw herstel- en genezingsproces te ondersteunen.

CARL O. SIMONTON: De oprichter


Radioloog/oncoloog, gaf leiding aan het Simonton Cancer Center, Malibu (USA) en geldt als één van de pioniers in de psycho-oncologie. Hij werkte meer dan 35 jaar met kankerpatiënten die hun genezingsproces actief willen ondersteunen. Toen hij mede ontdekte dat de emotionele toestand van iemand een invloed heeft op het genezingsproces, werd dit een groot onderdeel van zijn methode. Hij reisde van Amerika naar Europa tot in Japan om mensen hiermee te helpen.

SIMONTON METHODE en immuniteit


Het doel van de Simonton methode is terug hoop verkrijgen, het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

INTERNATIONAAL gestandaardiseerd


Wij gaan tewerk adhv vaste thema's zoals innerlijke overtuigingen, omgaan met emoties en stress, persoonlijke behoeften vervullen, communicatietechnieken en imaginatietechnieken.

"The question you need to ask yourself is not if you will heal,but how you will heal."

 O. Carl Simonton

Het Simonton programma behelst een specifiek, geïntegreerd, groepsprogramma als individueel traject voor kankerpatiënten, dat internationaal gestandaardiseerd is. Dit programma wordt op dit moment aangeboden in de Simonton Cancer Centers in Amerika, Nederland, België, Duitsland, Italië en Japan.


Eén van de oudste programma's


op psycho-oncologisch gebied. Het is vanaf de pioniersfase in de 80-er jaren van de vorige eeuw voortdurend verder ontwikkeld en verfijnd. Het heeft tevens model gestaan voor andere programma's en methoden die ontwikkeld zijn op het gebied van de psycho-oncologie. 


Het is op dit moment het enige programma dat internationaal gestandaardiseerd is.



Samen met lotgenoten


Het programma wordt georganiseerd in de vorm van patiëntenweken waarin de deelnemers gedurende een week intern zijn en een geïntegreerd groepsprogramma aangeboden krijgen. Het is daarbij zeer wenselijk dat de deelnemers een partner, familielid of dichtbij staande vriend(in) bij zich hebben.


Tijdens deze week worden een aantal thema's aan de orde gesteld. Deze thema's zijn inherent aan het totale proces dat wordt opgeroepen bij het doormaken van de ziekte. Hiermee worden inzichten geboden die bedoeld zijn om de patiënt meer ruimte en kracht te geven. Om weer hoop te hebben, meer autonoom in het leven te kunnen staan, en zich beter te voelen.


Daarnaast worden er methoden aangeleerd waarmee mensen zelf aan het werk kunnen als zij weer thuis zijn. In het programma is verder de mogelijkheid geïntegreerd om individueel bepaalde thema's uit te werken met een therapeut.

Individuele therapie


Naast de intensieve seminaries is er de optie om persoonlijke begeleiding te krijgen met dezelfde specifieke methodieken. We zullen samen doorheen dit programma gaan waarbij alle thema's aan bod komen.

Individuele sessies geven de mogelijkheid meer op uw persoonlijke wensen af te stemmen. Wat we normaal in 1 week aan bod laten komen, kan individueel door wekelijkse sessies met persoonlijke opvolging.

Individuele therapie geeft meer ruimte en tijd om aan te halen wat persoonlijk op die moment leeft of waar men net door gaat.  

Impossible missions are safe. If you fail, no one would complain.

Bertil Martinsson

unsplash